BUHA U POŠTI

 

 

Dobro jutro! Ovo je “stara pošta“ pored bivše Železničke stanice u Beogradu, koju su 1944. tokom bombardovanja Beograda skenjali naši tadašnji zapadni saveznici. A pod izgovorom da teraju Nemce, sadašnje svoje saveznike. Zapravo su već bili započeli latentni rat protiv svojih i naših istočnih saveznika, tj. Sovjetske armije, koja je sa jugoslovenskim partizanima oslobađala Beograd peške. Posle sastanka na Jalti, kada su sa Sovjetima dogovorili podelu plena na interesne zone, cenjeni zapadni saveznici su bombardovali sve što su priznali kao sovjetsku interesnu zonu. Npr sve gradove u Srbiji, najviše Beograd, gde su pobili oko 3000 ljudi „kolateralne štete“. Što je „sitnica“ u odnosu na Drezden gde su potamanili oko 100 000 civila. Nemačkih doduše, ali ipak civila! Ovo je izbrisano čak i iz istorije američkog vazduhoplovstva, ali može se čitati u KLANICI 5 Kurta Vonegata, najčitanijoj i najspaljivanijoj knjizi u SAD. Drezden su, posle rata obnavljali komunisti. I staru beogradsku poštu obnovili su komunisti ali (za razliku od Drezdena) ona je sređena „u duhu socrealizma kojom prilikom je od najlepše zgrade u BG postala neprivlačna zgradurina“. Nekako je ispalo da nisu krivi Saveznici koji su je skenjali, nego komunisti koji je nisu lepo obnovili. Ružnu činjenicu KO je srušio poštu i nacionalni muzej, preskaču svi današnji mediji. Samo kažu 1944...
A sada je, onaj ko je rešio da centar BG preseli sa Trga republike na Savski trg, pored BG/H2O, i da umesto Pobednika simbol Beograda i Srbije postane još ružniji Stefan Nemanja, taj je odlučio da se staroj Pošti vrati predratna raskošna fasada i da se u nju preseli nekoliko kulturnih institucija. Pobednik kao simbol grada zameniće se Nemanjom zato što „u svetu“ više nije poželjno biti pobednik u Prvom svetskom ratu, a slavni srednji vek i zlatne viljuške su nam valjda već oprostili.
Među kulturnim institucijama koje će, akobogdaisrećaumetnička, biti preseljene u detaljno i skupo renoviranu poštu, nabraja se i Pozorište Boško Buha. Kojemu bi mogli promeniti ime u Mali Radoica, jer Buha ne pasuje uz Nemanju. Mada, ni Radoica nije idealan, mogli bi se naljutiti Turci, koji su nam danas investitori, a ne više okupatori, daleko bilo! Znači bolje je za Buhu da se prekrsti u Uroša Nejakog, on se bar nije nikome zamerao. A i realno je nejak, čeka rekonstrukciju još od 1988.
Mene zanima šta će se useliti u Palatu Riunione gde su dosadašnje prostorije PBB zauzimale prizemlja deo, prvi sprat ceo, dvorište gde je dozidana sala, koja je iznad sale nekadašnjeg bioskopa (koji ne radi već dugo)? Pošto to više „neće biti centar grada“ mogla bi se uvaliti i kakva privatna kockarnica, čemu se po mom skromnom sudu, poduuugo teži!
Bi li se neko kladio protiv mene, povodom ove pretpostavke?

 

(A ovo je bio moj mali napad skribomanije za 24. januar 2023.)

 

PS. A u martu je procurila vest da je prostor iz koga je PBB privremeno iseljeno zbog rekonstrukcije, kupio za neznane pare neki Aco Bosanac! Koji je već ranije postao vlasnik čuvene gradske poslastičarnice zvane „Kod konja“. Koja se nalazi ispod kancelarija Pozorišta Boško Buha! Objavljene su i fotke novog vlasnika. Jedna kako leži na asfaltu, onako potrbuške, očigledno uslikana prilikom nekog hapšenja. Dakle klasična kapitalistička pljačka. Na šta sam morala da reagujem ovako:
KAO ŠTO REKOH, BIĆE KOCKARNICA! ISPOD SALE POZORIŠTA BOŠKO BUHA NALAZI SE I PROSTOR BIVŠEG BIOSKOPA. KOJI JE PRAZAN OTKAD JE NEKI DRUGI "KONTROVERZNI BIZNISMEN" KUPIO SVE BG BIOSKOPE I SKENJAO IH! SADA MOŽE U PROSTORU BIOSKOPA I POZORIŠTA DA SE OTVORI NOĆNI KLUB, ILI KOCKARNICA. Ne znam ništa o ovim bogatim kontroverznim ljudima, ali sam shvatila Kuda idu divlje svinje, pošto mi je poznat sistem zverskog kapitalizma, kome su žrtvovali celu Srbiju. AKO OD POZORIŠTA ZA DECU NAPRAVE NOĆNI KLUB ILI KOCKARNICU, ŠTA JE SLEDEĆI KORAK? DA SE OD DEČIJIH VRTIĆA NAPRAVE KUPLERAJI ZA PEDOFILE?
Bolje nam je da se svi vratimo na drveće dok nisu sve posekli!
Ili je ovo put da najzad stignemo u Evropu? Brajson je napisao da su u Londonu pre više od 100 godina postojali tematski kupleraji i za pedere i za pedofile. U kojima su, kao i u običnim javnim kućama, bogataši jebali sirotinju. Jedne noći policija je uhapsila nekog sirotog dečaka jer je imao previše para za bednika. Kad su ga izmlatili, klinac je priznao da ih je zaradio u kupleraju za gospodu. Rekao je gde se isti nalazi, pa je naivna policija napravila iznenadnu raciju. Kojom prilikom je tamo zatekla čak i jednog cenjenog člana kraljevske porodice… Pa je stvar normalno zataškana, šef policije je naravno smenjen, a uvaženi član je izvežen u vrli novi svet. Tj u SAD.
Presrećna Srbijo, halal ti evroatlanske integracije i “demokratija”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     <<