DAN MLADOSTI

 

Nije mi što nema Tita, žao mi je zbog Jugoslavije, ali mi je najžalije što nema mladosti. Ne samo što nema moje, nego je, brate generalno nekako jedva ima. Po gradskom prevozu srednjoškolci sede ko starci, a starci stoje, isto ko starci. Danas me jedna prakljača podsela za pola guza: - Pustite da sedne trudnica! - i sede. Ja već počela da spuštam pozadinu. Vidim, ništa se joj se ne vidi. Tanka ko glista. Man' ako je trudna jedno 10 minuta. Ćutim, neću da nosim na duši, ni glistu ni tog njenog punoglavca koji se možda zakačio, Bog mu pomogao kraj take majke. Ja sam u 6-om mesecu veslala klečeći na pramcu kad nas je uhvatilo nevreme na Savi. Bila sam mlada, tek 35. Ova matora već 20-tu prešla. Izvin'te digresija, ali je istina da je bilo neuporedivo bolje, dok je bilo mladosti. Imali smo dosta mladosti za čitav veliki praznik 25.5. Dan mladosti. Istina da se Tile tu ušnirao sa svojim šatro rođendanom i sletom, al nema veze. Uzdalo se u mladost, u nas koji smo dolazili. Ok, ne baš u mene lično, nikad nisam bila toliko prilagođena da me dresiraju za slet. Nisam tamo bila ni kao izvođač, ni kao gledalica a kamoli kao štafetar i nije mi žao, ali sam zbilja, kao i mnogi drugi, verovala da je prošlost mračna, a budućnost je svetla i čeka nas. Sve je tako izgledalo. Prvo smo ložili drva, pa gospotski TA peć, nismo imali frižider, pa smo ga kupili, televizor nisam volela al baš me briga išla sam na korzo taman pre početka Dnevnika. Koji je obavezno počinjao sa: - Predsednik Jugoslavije, generalni sekretar Komunističke partije...! - Uvek je bio PRVA VEST. Ovaj sad je SVAKA VEST. I taj slet nije, kaže mama, Tito izmislio. Kaže da je njen brat išao u BG, još pre rata na Sokolski slet, za kralja. Jel' zato isp'o komunista, što su ga terali da đuska kralju, a on im'o dve leve noge. Šta ko? I on i kralj!
A sad imamo te krhke ili pretile mladosti jedva po koji komad za izvoz na Zapad. Koji doduše nije više truo, ko što je bio pre pola veka, nego je sad odnekud krasan i dobeo ko kroasan. Možda je istrulio pa se na truleži, kao Feniks... ne, bre Feniks je ptica iz pepela, nije lešinar. A možda baš i jeste?
Da li je vama poznato da u mnogim staračkim domovima rade pedijatrijske sestre? Zato su tamo uvedene pelene, a ne što moraju da se uvezu jer je neko i za to primio mito! Uh, jebote, ala digresiram od ove hlorisane vode. Sretan vam Dan bivše mladosti!

 

 

 

                     <<