DIM

 

Bila sam diša operativac u Buhi, što je bilo vrlo nezahvalno, kad je Jagoš Marković režirao San letnje noći. Raskošna fantastična komedija usred ludačkih devedesetih kad nije bilo da se kupi ni platno za pokrov, a kamoli luksuzni materijali za raskošne kostime. Konac da kupiš treba ti neka jebena veza, a kamoli za til! Jednog dana mi u kancelariju snebivljivo ulazi naš mađioničar Tomislav Magi. Nosi neki izgužvan papirić i ne zna kako da počne. – Izvinite morao sam da dođem, ne znam šta da radim. – poče najzad i pocrvene. Ja saginjem glavu, pravim se da ne primećujem jer kao imam preča posla, što da mu stajem na muku?! Tek kao opušteno, kažem.   - Reci, Magi, slobodno.


- Paaa… radi se o tome da mi je inspicijent predao spisak nekih stvari što je reditelj tražio da mu ja napravim za ovu novu premijeru… - I, gde je problem? – sad me već malo nervira, kao da je počeo čak i da se znoji, mada je hladno. – Paaa, neprijatno mi je da vam kažem… - Ama, reci čoveče, nemam tri dana vremena! – nadam se da nisam baš dreknula, ali može lako biti, imala sam baš puno posla. On se malko primače stolu i spusti onaj papirić, pa se odmače:


- Evo spiska, pogledajte sami. – pa se još više odmače. Što znači da se povukao skroz do otvorenih vrata, pošto je kancelarija imala ukupno tri krupnija koraka. Vidim uozbiljila se situacija do krajnjih granica, pa uzmem ono papirče da saznam gde čuči kritični kamičak. Tamo desetak žvrljotina, svaka u svom redu, počinje sa povlakom. U prvom redu piše. – Pičkin dim! – a Magi čim je shvatio da sam pročitala zabrza: - Ja nemam pojma kako da mu to napravim! Pitao sam ga, a on se smeje “Ti si mađioničar, ti smisli, šta ja znam! Ja režiram! Nemam pojma.” I sad ne smem više ništa da ga pitam, stalno me ismejava. Pa sam došao da vas zamolim da se vi raspitate šta on to zapravo hoće, i kako da mu ja to…


- Ne brini, Magi pitaću ga. – odgovaram ja iz duboke fioke gde sam zavukla glavurdu da sakrijem smeh, ali mi izgleda uopšte nije uspelo, pošto je Magi samo otišao bez pozdrava.


Ne sećam se koliko je prošlo dok mi nije naleteo reditelj. Vrata su mi bila uvek otvorena zato što je prozorčić morao da bude zatvoren iz razloga smrdljivoga. Opazila sam ga na putu ka marketingu, ka toncu, krojačnici ili ka nekom petom. Imao je neverovatan dar da svima daje neke hitne zadatke.
– Markoviću, stani na čas, moram nešto da te pitam. – on se vrati, nasloni se na dovratak, pa će: - Pitaj!
- Kako izgleda, pičkin dim, molim te?!
- Odkud ja znam?
- Pa zar nisi ti tražio od Magija da ti ga napravi?
- Tražio sam, što da ne tražim?! Treba mi! Kad se Titanija napali na ono magare, mora sve da se puši!


I tako mu nije napravljen pičkin dim. Jer kad se kaže “pičkin dim” misli se na nešto lako, što se uopšte ni ne vidi. Ili još bolje napravljen mu je, samo se nije video, kao što se taj dim nikada ne vidi… Ali je on ipak smotao scenografa, tehničkog šefa i električare da mu naprave baru za hlađenje muda! Koja je stajala na proscenijumu od početka predstave i svi su se čudili: - šta će glupa bara tu? - Sve dok se glumac u ulozi zaljubljenog plemića toliko ne napali da sedne u baru. A otud šikne para visoka dva metra. To je on kao ohladio usijana muda. Publika je vrištala od smeha. Iznenađenje je ključ za smeh.

 

 

 

 

 

 

                     <<