FRUŠKA GORA I ČARAPE

 

 

 

 

 

 

 

 

U četvrtak se dogovorim sa Natašom Hinić Isaković da idemo u nedelju na celodnevnu skitnju po Fruškoj gori.

U petak se probudim sa natečenim skočnim zglobovima! Oba, ali desni još deblji. Zezaju oni meni još od letos, ali nikada u zoru, nego se probudim koliko-toliko normalna, pa se do uveče nakrofnaju. Neozbiljno je planirati celodnevno pešačenje u takvom stanju i shvatim da bih morala proveriti sa nadležnim lekarom jel' to pametno. Ima u Ulici Džordža Vašingtona Kožno venerična klinika, a u njenom prizemlju, nekako obaška, Služba za lečenje periferne cirkulacije. Noge su najperifernije jebiga, šta njih briga što ja mrzim ulogu pacijenta!? Kožna ima obilat sajt, gde uopšte nema te službe za periferiju cirkulacije, kao da su oni zarazni a ne veneričnjaci.

Imaju samo jedan telefon za informacije na koji se niko ne javlja. Ili je zauzet. Uobičajeno stanje više-manje. Zvali smo puna dva sata, pa odustali i zaguglali. Tada se na sajtu Grada Beograda stidljivo pojavi dotična služba, bez telefona... ali ok, znači ipak još postoji. Zapucam ja, pa šta bog da. Bog dao, šta je imao i mogao. Iz odavno neopranog stepeništa skrenem desno i uđem u ponekad opranu Službu. Nema reda, nema tenzija, laganica, svi pristojni i uljudni kao u XX veku. Primiše me odmah posle dve već načete pacijentkinje. Sestra me pošalje kod načelnice a načelnica odelenja me vrati nazad kod seke, gde će doći zamnom, da me pregleda. Usput je bila svratila u wc, čula sam. Nisam čula da li je prala ruke, ali verujem. Sigurno jeste.

- Morate na ultrazvuk. Mi ovde naplaćujemo 1200 dinara, ali na gerontološkom je besplatno. Mi moramo da naplatimo jer to kod nas nije standardna usluga. Svuda je besplatno... (možda jeste besplatno, ali se zakazuje za 3,4 meseca!)

- Gde je to gerontološko? (ona kaže adresu, nemam pojma gde je, negde bogu iza nogu. Kad mi reče gerontologija, sve mi se smrče! GSB ide kud može, grad je preoran. Ne moš stići ni kad znaš gde ideš, a baš da platim taxi tek juče izaš'o iz blokada grada, ko zna koliko, nisam rada! I gde je onda ušteda?)

Dr me opet preseli na treći ležaj da mi uradi taj ultrazvuk.

Izmaza me onim gelom, kaže unutrašnje vene, nije tromboza, ali:

         - Morate da nosite čarape! Evo ovde vam je adresa, prave se po meri (dade mi reklamni flaer)!  Jesu skupe, ali su najbolje.

         - Koliko skupe?

         - 8 000. Imaju i dokolenice od 4000, ali vama trebaju cele.

         - Jesu li to hulahopke?

         - Nisu. Postoje i hulahopke, ali one su 12 000. Vama trebaju ove do prepona. Iznad vam je sve u redu. (kako zna da je okej, kad nije ni gledala iznad prepona?) Sa čarapama ste zdrava žena!

         - Ako mi kažete da nosim još i haltere, odoh pod tramvaj.

         - Haha, tramvaji ne voze već mesecima, renovira se ulica. Imaju vam te čarape svoju elastičnu traku i odlično stoje...

         - A recite mi mogu li ja sa ovakvim zglobovima na Frušku goru u celodnevnu šetnju?

         - Naravno! Sa čarapama ste zdrava žena! Ali bez njih, ne!

Uh. Poručuju se, i čekaš da ti naprave, znači ćorak od izleta, bar ovog vikenda. Prepisa mi još neku kremicu, gelić za mazanje i neke tabletice za cuganje.

- Jel sad moram još kod moje lekarke po recepte?

- Ne, ne. Sve ovo morate da kupite. Tretira se kao kozmetika, mene je sramota da to govorim pacijentima, ali osiguranje vam ne priznaje suplemente...

Suplement je ono gde piše da „pomaže“ a ne da „leči“. Jeste skupo, ali bar ništa ne garantuje. Doooobro. Tablete ispadoše dva somića, kremice još soma i po, a sa ultrazvukom i participacijom 5 somića! Sa hulahopkama, jer ne podnosim lastiše u preponama, biće bar 17 000, a na izlet ću moći da idem kad na vrbi zasvrbi!

Pre izlaska upitam švecu gde im je toalet. Kaže na prvom spratu desno? Imaju oni klonju, (ko što imaju i telefon sa koga se seja nije skidala sve vreme) ali pacijenti neka se penju!!! Jel'te? Znači mogu gore na veneričnoj da fasujem neku gonoreju, pa da se zaposlim u gerontološkom kupleraju i zaradim lovu za penzionersku kozmetiku? Ili da trpim do kuće?

Znam ja da su u EU, kamo stremimo, čarapice od 105 evrića šala-komika ali u Srbiji su puka egzotika, pa se pitam imal' kaka banka naopaka koja daje kredite za kozmetičke hupahopke za penzionerke? Sa nekom prihvatljivom kamaticom od 30% na sat. Nisam nikad dizala kredu pa daj da... pre nego što se povučem u neki podnošljiviji pakao...

Otok se posle prvog mazanja još iste večeri, do jutra prilično povukao i oduševio me, mada su noge počele da bole. Prvu tabletu popila sam ujutro u 6. a oko 9. sati sam prokrvarila. Pošto je iznad prepona, gde nije ni gledala, sve bilo u redu... Al' je fina medecina!

Da sam znala da je ovo starenje ovako zajebano, ne bih ni počinjala!

     

                                                                  <<