KAZNA & ZLOČIN

Izvinjavam se prijateljima kojima sam nedostajala u poslednja 24 sata. Kaznio me fejzbuk zbog golog dupeta! Naravno, ne zbog mog, gde oni nemaju uvida, nego zbog jednog ružnog, dlakavog, muškog debelog mesa koje se našlo na bilbordima protiv upotrebe droge, sve sa natpisom „Znaš li odakle dolazi tvoja roba?!“ A koji je imao za cilj da zavisnike podseti i opomene kako se švercuje „roba“ koju uzimaju.
Odnosno švercuje se izgleda rektalno, d'izvinete. Konzumira se oralno.
Bilborde i njihov zanimljiv autorski dizajn je očigledno platio Exit. Valjda da bi se malko plaknuo od bujice optužbi da nam na kulturno-istorijski spomenik, tj. Petrovaradinsku tvrđavu dovode hiljade narkomana, koji se tamo drogiraju, povraćaju, kolabiraju a neki čak i umiru. Ovo je dakle bila neka vrsta ANTIREKLAME ZA DROGU.
Prilično je sigurno da organizatori znaju da na taj način neće baš nikoga odviknuti, ali njima je trebao upadljiv i jak dokaz DA SU POKUŠALI.
Da su u to uložili svoje najbolje namere, talente, pa čak i premile pare.
Kud su ciljali, tu su pogodili! Antireklama za drogu (ali reklama za EXIT!) se odmah zavrtela po društvenim mrežama, izreklamirala sam Exit i njegovu humanu i divnu nameru da opomenu nesrećnike i izazvala bujicu komentara. Od onih da je idejno rešenje apsolutno genijalno i hrabro, do zgražavanja i zajebavanja. Zadržimo se načas na ovom poslednjem.
Ubrzo su se pojavile, manje ili više duhovite, fotomontaže gde je u istu fotku bilborda, sa istim natpisom umontirano prekrasno glatko i privlačno (ne za mene, zaboga!) žensko dupence, koje je tako od antireklame postalo reklama za eksere. Pojavila se i fotomontaža sa onim simpatičnim Šiptarom iz filma Parada (ne znam kako se zove čovek koji ga je igrao) sa istim natpisom „Znaš li odakle dolazi tvoja roba“ koja je takođe promenila smisao bilborda. Jer se iz ovoga moglo zaključiti da roba dolazi iz Albanije ili sa Kosova.
Novinarka Aleksandra Glovacki je očigledno prvo videla ovu poslednju fotomontažu i zgrozila se na još jedan, pokušaj širenja nacionalne mržnje! Ovako je može protumačiti svako ko nije video originalan bilbord i ne zna da je ovo samo fotomontaža. (Pogotovo što je opšte poznato da je marihuana do nedavno stizala upravo iz Albanije, sve dok njihova policija nije spalila velike zasade kanabisa.) Pošto sam shvatila da se Sanja baš uzrujala htela sam joj objasniti o čemu se zapravo radi, što sam i učinila u komentaru na njen post, a kao dokaz zakačila sam u komentar i foto originalne antireklame sa dlakavim dupetom. Fb se odmah pobunio! Nisam ukapirala zašto, jer se ista fotka već danima vrtela po mreži, bila je i na mom timeline odakle sam je i skinula, pa sam pokušala ponovo...
Zato sam kažnjena sa 24 sata zabrane komentara i postova! Tražila sam reviziju misleći da će shvatiti da se radi o fotografiji bilborda a ne gole bulje, ali Fb je ostao srca kamenoga i blokira me cela 24 sata. Blokada i sankcije! Jer postoji pravilo da na fb ne sme da se ljulja gola bulja. Golišavo žensko dupence naprotiv nije cenzurisano, jer se vidi pertlica od tangica, te nije golo nego odeveno!
A ja? Ovako kažnjena osećam se kao dete koje je šapnulo drugarici da će se upikiti, pa ga je učiteljica kaznila zbog ometanja časa i izbacila iz odelenja.
I dalje mi nije jasno: kako da svevideći fb nije ranije cenzurisao kazanu golu pozadinu, koja se vrtela danima, nego tek tada kada sam ja pokušala da ga zakačim kod novinarke?! Neki paranoik bi zaključio da se profili novinara kontrolišu više od drugih.

PS. Ćerka mog prijatelja dobila je, davno, moždani udar od jedne tablete ekstazija. Imala je samo 20 godina i završila je u bolnici. U Kopenhagenu, jer kod nas još nije bilo ovakvih masovnih demokratskih žurki. Lekar je objasnio prestravljenom ocu da se ovo događa, ne baš od samog eksera nego zbog dehidracije. Nije dozvoljeno unošenje svoje vode na žurke, moraš tamo da ih kupuješ po duploj ceni (kao u Cinepleksu npr) Što rejveri izbegavaju, pa dehidriraju. Onda padaju kao pokošeni. To mi je nedavno potvrdio i neki mladi „biznismen“ koji ilegališe po Exit-u. Sad ja ne mogu da se oduprem mislima da je umesto ovih bilborda trebalo postaviti cisterne sa besplatnom pijaćom vodom, a na njima napisati parole protiv droge, a ne na bilbordima. Ali na to ne bi pristali prodavci bućkuriša i flaširanih voda, koji su skupo platili prodajni prostor... Sve biznis do biznisa!
I svi su nevini, samo sam ja kriva što sam pokušala da okačim fotos bilborda!
Čim je čuješ, shvatiš da je tehno muzika namenjena drogiranima, kao što su turbo folk i trubači namenjeni pijanima.
Dakle, suština pitanja „Exit ili Guča“ je - da li ste za narkose ili za alkose?
Ja mislim da tu nema šta da se bira. Isto kao na izborima.

 

 

 

 

 

 

 

                     <<