KOD TRI BIKA

 

 

 

 

 

 

 

Nasuprot Bele kuće tj. Palilulskog supa odnosno na lakat od njega ka istoku, a ispod Stare Kare, nalazi se autobusko stajalište gde staju silni neki busevi, od šesnaje sa NBG za Novu Karu, pa 23 sa Vidikovca na Karaburmu, 25 P iz Kumodraža za Mirijevo III ili IV, 35 za Groblje Lešće (šta te briga odakle kreće ako već ideš na groblje). 32 od Vuka za Višnjičku banju, koja se samo tako zove, mada već odavno nije banja nego smrdi za sve pare koje dajemo za čišćenje grada i vodoprivredu. Zatim 74 sa Bežanijske kose ka Mirijevu, pa 202 od Bogoslovije za Slance i Veliko selo…
Većina njih, pogotovo u špicu kad je najveća gužva, uopšte ne zastaje nego piče za garažu, prazni i brzi, baš na naše oči, dok mi kisnemo, oni tako hrle, zemlja se ispod njih trese. Publika ih psuje, al šofer ne čuje. A i da čuje, ne haje… Preko puta Višnjičke ulice baškari se MRTVA PRIVREDA počev od Vunarskog kombinata, pa do raznih ubijenih privrednih objekata, sve do Rospi ćuprije.
Prolazim tuda već skoro 40 godina, ali sam se tek nedavno zapitala zašto li tu autobusku stranicu putnici zovu Kod tri bika, kad busplus automat, kao i stanična tabla lepo tvrde da se zove Vuka Vrčevića.
Kad hoću da mi stigne odgovor ja sebi samo tako intenzivno postavim neko skroz bezvezno pitanje, i nećete mi verovati, odgovor, na neki mističan način uvek brzo stigne. Danas sam se sa bazena dovezla nekom ruskom mašinom i izašla da sačekam svoju šesnaju ili već štrogod odgovarajuće. Planirala sam bila da ispešačim kroz OFK stadion i Sime Šolaje, i da usput skinem jedno 200 grama sala, ali oblaci su imali drugi plan i sateraše me u GSB. Zatekoh se dakle u Vuka Vrčevića zvanog Tri bika sa buljukom pokislih putnika, a busa mi niotkuda. Neki me čiča galantno pozove pod nadstrešnicu da mi kiša ne upropasti frizuru ispod kapuljače.
Proveravam na bus plus servisu koliko su udaljeni autobusi a čičak pita:
- Jel dolaze? - (čičak je čiča koji se zalepio)
- Sa’će, 23 za dve stanice, 16 za 4, 25 za 14… -
- Evo je 23, već tu, kod Tri bika… - kaže čika.
- Ona je tu, samo što ne mož’ da se uđe, a gde su ta tri bika? - pita baka, ja.
- To vam je ona kafana tamo! Ono su Tri bika. - tvrdi sada veselo čika.
- Ta kafana (iz pretprošlog veka) se zove Stari most, a ne Tri bika…
- Ama to je prekršteno! Zvala se oduvek Tri bika. Zato što je ovde nekad na obali Dunava bio stočni vašar na koji je došao jedan čovek da proda svoja tri bika. Prodao stoku, pa seo u kafanu, a tamo ga barabe uhvatile u mašinu i sve mu pare na kartama odnele. Zato su tu kafanu nazvali tri bika.
- Bože! Tako je neki moj stric isto tako na vašaru prodao 4 konja, pa izgubio pare na kartama… - zamalo da mu, ni krivom ni dužnom, ispričam celu ti avanturu moga strika Jandre, koji je… dobro, neću bre!
- Ja nisam nikad prokockao ni konje ni krave, samo stanove. Šta ćete, čovek gubi ono što ima… - smeje se čika veselo dok ga ja gledam šokirano. Brate! Kockar? U po aprilske kišovite srede? Sad tek primećujem da zbilja izgleda kao kockar. Kosa, bradica i brčići sedi, sasvim beli, ali negovani. Štucovani. Lice mu nasmešeno, malko prerumeno za rano popodne, već je cugnuo nešto s nogu, mislim. On me gleda prilično začuđeno kako ja to njega posmatram kritički i analitički, pa kaže:
- A da znate, klopa im je odlična, baš domaća!
- Molim?
- Kažem kod Tri bika baš dobro kuvaju…
- Ozbiljno? Kakav im je pasulj? Čorbast pasulj… vojnički ili srpski…
- Ma, junački! Baš domaćinski, verujte. Nego evo meni moje dvestadvojke, moram da - uskoči veselo u poluprazan bus i maše mi sa stepenica. O’ma iza 202 dođe i meni šesnaja, al čik uđi ako si igla koja nema gde da padne…
Ništa nego da odem na suljpa u ta Tri bika, dok se raziđe ova strka, mada mi je malo blam da uđem, atmosfera prava alkoholičarska, kao u prastarim kafamana po provincijskim železničkim stanicama…
Eto, tako su mi stigla čak dva odgovora na moja intenzivna mentalna pitanja zašto se stanica zove po bikovima kojih nigde nema i gde da nađem dobar domaći pasulj, pošto ne mogu da ga kuvam koliko za jedan tanjur...
Odgovori su stigli, autobus sam pričekala još malo.

     

                                                                  <<