PESMA ZA BRATOUBISTVO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slike žalosnih doživljaja, Deane Leskovar (sada Sara Koen), je verovatno jedini tekst koji sam prvo videla u teatru, pa rešila da režiram. Obično sam se palila samo na ono što pročitam, ali ovaj put je bilo drugačije. Zato što se priča događa u Slavoniji, u miljeu i mentalitatu koji poznajem, a drugo što su u HNK imali odličnu moguću podelu, jer su uz svoj stabilan stari ansambl, stipendirali i dve klase glume. Odnesem tekst i oni ga prihvate.
Negde sam pisala o tome kako lako sve dobiješ, ako ti nije previše stalo, ali kada ti je stalo, nekako sve i svuda zapinje. Do ove predstave bilo mi je jako stalo, pa je shodno tome Upravu bolelo međunožje. Stalno je nešto falilo, obično ono najvažnje. U prvom činu ključno je jedno bratoubistvo. Sukob između dvojice od tri brata samo je naznačen u kratkoj sceni, gde stariji brat ulazeći pita: - Ko je prod’o Baćinac?
Mlađi sa vrata kovačnice kaže. - Ja!
Majka sa trema dobaci starijem sinu: - U konje mi ne diraj!
I, eto to je to. Tu treba da se anticipira bratoubistvo koje će se desiti nakon više dana i puno malih scena u seoskoj birtiji. Bilo je toliko likova da sam strogo vodila računa, prvo da ih publika popamti, pa da shvati ko je kome šta i u kakvim su odnosima. U skladu sa tim zadatkom: stariji brat ulazi sa naramkom drva i šumskom sekirom. Drva baci a sekiru drži dok preteći pita:
- Ko je prodo Baćinac?
Mlađi izlazi iz kovačnice go do pasa, sav garav, sa macolom i kaže: - Ja!
Majka izviri na trem. Stariji sin baci sekiru.
Mlađi baci macolu, da se ne poubijaju pred materom.
Stariji krene ka štali. Majka vikne: - U konje mi ne diraj!
Snajka utrči u avliju. Sin udari svoju ženu koja padne, a on ode u štalu.
Odlično bi se videla tenzija i opasnost da padne krv, čim je pala sekira i zabila se u neki panj, samo da za njom nije skočila macola i odskakutala plonk-plonk-plonk! Jer je bila operetska, od sunđera! Nema šanse da vidimo scenu, svi urlamo od smeha. Tražim pravu macolu, nema, kažu! Kako nema kad na svakom odmorištu svih stepenica imate protivpožarnu opremu i svud se šepuri po debela macola! To je zaključano, kažu! Pa otključajte, jebiga! Ne može! Ista priča, svaki dan! Još mi jednog dana spustili i neki indijanski tomahavčić umesto sekire, valjda da ga upasuju sa onom roze operetskom macolicom. Čim je glumac izašao sa tomahavkom i naramkom puče cerek sa svih strana. Glumci jedva na nogama stoje. Još mi neko priđe i šapće:
- Jel znaš ti da su oni u bunar (takođe operetski!) stavili neoprano bure od nafte, a mi se svi tamo umivamo?! Nisam znala, a tamo su umivali i dečaka od 5 godina (inače čuvenog po tome što su ga jednom pitali: Šta ćeš biti kad porasteš, a on rekao: Glumac, ko i dosad!). I šta sad?
Sve su mi već obećali, ništa nisu dali još se cerekaju sa svih strana.
Mogla bih se kladiti da sam ustala sasvim hladnokrvno i polako, ali to ne bi bilo pametno, jer sam kod Zolike na sprat stigla odviše brzo…
- Zoli, daj mi šumsku sekiru! Oštru! Odma’!
- Nemoj nekog da ubiješ, pa da… - ne znam šta je rekao jer sam opet nekako jako brzo bila na sceni, gde sam, čini mi se mrtva ladna sistematično cepala sav usrani markirni dekor koji su mi bili uvalili. Bunar mi se nije opirao, ali ono nafteće bure sa vodom se baš nije ni dalo… prošla sam još dve HTZ garniture sa zaključanim macolama i našla se u praznom bifeu gde sam popila tri pune čaše vode i produžila do Uprave da im se malo naspominjem predaka, ali je tamo samo neka sekretarica drhtala i mucala na moje pitanje “Gde su, dokurca svi?” - “Paaa, svi su na sceni, izgleda da je tamo izbio neki skandal…”
Dal sam se vratila na scenu ili sam otišla kući, ne znam, ali sutradan je sve bilo na mestu i pod konac. Voda je bila čista, macola od 3 kila. Mrtvi muk.

Puno godina kasnije, kad sam mu to pričala, moj drug Dragan se uozbiljio:
- Nije mi smešno, jer si mogla da ubiješ nekoga. Ili da krepaš. Jer to ti je izgleda bila adrenalinska koma. Sa amnezijom. Tebi fale čitavi delovi skandala, zar ne?!…
- Pa, falili bi i tebi. Jbt vi glavoderi mislite da je čitav svet lud!
Ne znam da li je bila baš ta koma, ali adrenalinsko je bilo siguno. Tako smo dobili dekor za prvi čin. Problem birtije (koju je bilo nemoguće napraviti u 5 sekundi mraka, a bilo je previše mrakova da bih pustila duži) rešili smo tako što smo svetlom dvorišni trem, pretvorili u bircuski, ulični, a scena lokanja i bratoubistva dogodila se ispred birtije, kao što se na selima leti pije. Kafana je imala i malu muzičku “bandu” ali kompozitor Branko Mihaljević nije bio našao pesmu prigodnu za ubistvo, a ne može uz “Opa cupa skoči, da ti vidim oči…!” E da mi je Vranjanski dert, pa da pobijemo svu kafanu… al ne paše.

- Tata, jel imamo mi Slavonci pesmu uz koju možeš ubiti brata?
- Imamo mi kćeri, pesmu za svaku priliku, i mi se ubijamo sa braćom.- I odsvira mi pesmu neku… žmarci su me prošli. Svirali su je posle ćale i Pišta Baći i još jedan u predstavi. Nemam nigde tu pesmu. Sećam se samo prvog stiha: Kopao sam dubok zdenac, godinu il dve…

Scena je počinjala nekim ćaskanjem seljaka o Čarugi koga “neće panduri nikad ufatit”, muzika je svirala ono duboko i mračno, izgledalo je kao da su se braća smirila, kad je mlađi, onaj što je prodo njivu Baćinac, ušao u birtiju i malo posle izašao raširenih ruku sa dve flaše pive, dok je stariji zapalio cigaru na kandilu, prekrstio se isukao bricu (nož) i zavukao mu u pleksus. Srednji, malo retardirani brat, prestao je uzrujano da skakuće bos oko srče, jer se desilo to što je on predosećao da će se desiti…
Predstava je ispala odlična. Svi su gledali i treći čin, mada je trajala tri sata. Neki su izgubili lepe pare na opkladama. Jedan Hrvatski jako važan kritičar, mislim da se zvao Foretić, napisao je krasnu kritiku koju naravno nemam (ostala je u maminom poharanom i otetom stanu) a HNK je dobio i poziv za Sterijino pozorije. Nisu otišli jer navodno nisu imali novaca za put… Daleko je do Novoga Sada, možda ima i 120 km. Ne znam dal prve ili druge sledeće sezone, predstava je skinuta sa repertoara da bi se napravio Šovagovićev Sokol ga nije volio. Odličan tekst, kao drugi čin Slika žalosnih doživljaja.


PS.
Na gornjoj slici je početak te scene, levo je Nenad Inđić, koji je igrao starijeg brata, odlično, bez i jedne moje intervencije. U sredini Augustin Halas bos po srči, zbog čega su se svi bunili samo je njemu valjalo za ulogu, a desno Ivan Brkić u ulozi mlađeg brata. Tek pošto sam ovu fotku objavila na Fb saznala sam da je Ivan Brkić, najmlađi od svih nas, umro pre par godina u Zagrebu, a da je Nenad Inđić, za koga mi je neko davno javio da nije više među nama, zapravo živ, zdrav i uspešan pekar negde u Kanadi…

     

                                                                  <<