SAVETUJTE SVOJU MAMU DA NE RAĐA VIŠE DECE

Petar Rapajic  To Mirjana Ojdanic  Jul 9  Leto na Gardošu

31. јул    петак    САМОУБИСТВО У САМООДБРАНИ – комедија
21:00                Игра: Фуад Табучић

Zašto imam utisak da Vas nisu obavestili o ovome... Pozdrav. Petar

          U netom spasenoj zemlji Srbiji, veseloj republici sa prestolonaslednikom, pravoslavnoj a sekularnoj državi, gde apsolutno demokratski vlada mali vuk, nije jasno da li među razna ljudska prava spada i autorsko pravo. Pošto mi se po 20-ti put desilo da mi ukradu komediju (što bi po minimalnim cenama iznelo najmanje 10 000 eura, bez tantijema), i kako na žalost nisam jedina pokradena, rešim da pišem Ministru i obratim njegovu blagonaklonu pažnju na činjenicu da u poharanoj zemlji na smorenom Balkanu niko ne brine o autorskim pravima. Možda On ne zna... Izgluglam adresu i požalim se. (Poslednjih 20-tak godina sve Ministre kulture sam, na žalost, poznavala sa FDU, osim onoga ljubitelja voštanog Draže, pa nisam mogla ničemu da se nadam... ali ovog ne znam, pa možda.. .OK, priznajem, ideja je bila Ružina dok je moj kućni podmladak uvrnuo nosićem i rekao da se na blamiram jer ću dobiti „kulturnu odjebnicu“.)

E-mail  Ministru za kulturu i informisanje

        Poštovani gospodine Tasovac, pre nego što zakukam, možete me proveriti na sajtu www.mirjanaojdanic.com Zanima me KO ŠTITI AUTORSKA PRAVA u Srbiji, rasprodatoj zemlji siromaha i  penzionera?! Od 30-tak mojih dramskih tekstova koji su izvođeni u 60-tak režija i verzija, 20 sam poklonila studentima za ispite, deci za utehu, ženskom zatvoru za lek i smeh, i pozorišnoj sirotinji, kao sevap. Samo 20 su lepo kupljeni, a ostalih 20 su pokradeni od raznih: Makedonskog nac. teatra u Skopju, Srpskog kulturnog centra u Zagrebu. Teatra mladih u Mostaru, amatera u Novoj Varoši, Senti itd. To znači da ne smem objaviti nove tekstove jer ih ukradu pre praizvedbe, a ako ih ne objavim ko će da ih stavi na repertoar? Trenutno imam 10-tak neobjavljenih tekstova, pobednika na raznim regionalnim konkursima. Ne mogu da vučem upravnike za rukave, jer sam stidljiva baba... Poslednja krađa, koja me je navela da Vam pišem, je najava igranja moje monodrame  Samoubistvo u samoodbrani na Gardošu 31.07. 2015. Baš na moj 64-ti rođendan! Proverite na: http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/leto-na-gardosu-zemun-gardos-400787/event.html  Lik me zvao pre par meseci i pitao za tekst ali sam mu rekla da je monosatira previše teška za početnika i da je NE IGRA dok ne odigra nekoliko stand-up komedija i ja vidim kakav je komičar. Prošle sezone trojica glumaca su tražila taj tekst, a odobrila sam samo jednom asistentu sa novosadskoj Pozorišnoj Akademiji koji je hteo doktorirati sa monodramom, ali je u međuvremenu našao lakši način za doktorat. Ovom Fuadu i nekom momku iz Palanke nisam dala dozvolu.Više puta sam poklanjala ljudima monodrame samo zato što su dobri glumci, Žiži Stojanović, Aleksandri Saši Nikolić, Bodi Ninkoviću, Marku Markoviću, Maji Šarenac... ali zašto bih to činila ako nisu? Da me brukaju? Sumnjam da je taj Fuad uradio baš sjajno, pošto mi se ne javlja na telefon, a malo mi je bljak da mu odem na priredbu sa buljukom baba i napravim skandal ( čime bih upropastila i svoj rođendan). Problem je u tome što ti kradljivci obično odigraju loše a meni je to više smeta od ne plaćanja. Neke novosađanke već 11 godina igraju moj Trag ljudskih zuba uprkos mom zahtevu da ga ne igraju jer nije režiran i nemaju kraj. Čak me drže na svom lezbijskom sajtu. Uvažam pravo seksualnih manjina, ako me ne spopadaju lično... (da su bar bolje ribe... šalim se naravno!) Dakle, ponavljam pitanje: ko štiti autorska prava u Srbiji?!

               Nekad smo imali Autorsku agenciju koja se time bavila automatski, a izdržavala se sa 5 % od naplaćenih autorskih honorara. Danas kažu da postoje neke privatne advokatske kancelarije kod kojih možeš da UPLATIŠ zaštitu teksta, pa ako nađeš da te neko pokrao javiš im, platiš još sudske troškove, a oni tuže... Mogu sama da tužim, ali mi se gadi! Želim da me štiti država kojoj plaćam poreze veće nego ikada i koja mi uzima 10% od penzije, za spas Srbije. Da li treba da Vas podsetim na priču koju je pokojni Momo Kapor pričao na tv? Kaže da su zvali Markesa da potpiše peticiju protiv bombardovanja Srbije, a da je Markes odgovorio da je to zemlja u kojoj kradu autorska prava, jer mu neki vajni izdavač nije poslao 500 maraka koliko su tad bila au-prava za roman. To je svuda u svetu sramota.

       U nadi da ćete nešto preduzeti povodom zaštite autorstva i odgovoriti mi ove godine, srdačno pozdravljam. 


From: Vladimir Nedeljković [mailto:vladimir.nedeljkovic@kultura.gov.rs]
Sent: Monday, July 27, 2015 12:13 PM

Поштована госпођо Ојданић, Заштита ауторских и сродних права не спада у надлежност Министарства културе и информисања. Молимо Вас, да се поводом решавања Вашег питања, обратите надлежном Министарству просвете, науке и технолошког развоја. С поштовањем,  Владимир Недељковић, саветник за нормативне односе у Сектору за савремено стваралаштво и креативне индустрије

Stvarno kulturna odjebnica! Za te pare ja bih pisala simpatične romane! Napaljena sam na Savetnike otkad sam otkrila da Gov RS ima 7555 mudrih savetnika. Neki imaju 23 g. Svaki košta bruto najmanje 2000 evra, što je 15 110 000 mesečno.Godišnje 181 320 000 eu! To je trećina budžetske uštede koju zahteva MMF. Mogla bih biti savetnik za jedenje gov pa da za sličnu platu savetujem narod kako ih svari. Što i oni rade. Zato malko mrko repliciram:

 From: Mirjana Ojdanic [mailto:miojdanic@sbb.rs]
Sent: Monday, July 27, 2015 4:09 PM
Subject: RE: Savetniku s ljubavlju
 

Joj ovo je slatko! Vi ne možete da im forvardujete,  jer ste iz različitih partija i vlada, nego da ja guglam. Pa hvala Vam onoliko, Vladimire Nedeljkoviću, savetniče!  Savetujte svoju mamu da ne rađa više dece. Pozdrav. M.O.

From: Snezana Mandrasevic  
Sent: Monday, July 30, 2015 3.02 PM
Subject: RE:
 

E, stvarno si luda :)! Pa gde se seti da mu ovako odgovoriš! :) Smejala sam se do suza :). ... Mirka, Fuad jeste debeo i izgleda tromo, ali ne mora i da bude toliko trom. (to je onaj što kod Radoša u seriji igra zeta, videla sam ga nedavno u K režira ima nešto) Ja sam imala druga sa folklora koga smo zvali TRObucko, sam ti nadimak kaže koliko je bio debeo :), ali je igrao gipko i izdržljivo bolje nego neki mršavi i pritkasti, koji su bili kruti kao da su kolac progutali pa kad ih gledaš dođe ti da plačeš, ni na šta ne liči njihova igra, antitalenti. Htela bih da te umirim da se ne sikiraš toliko, možda ispadne dobro na kraju, nikad se ne zna, samo da plati, naravno... Žao mi je što nisam došla u BG da se vidimo, tetka mi otišla sa prijateljicom na Zlatibor, ali videćemo se na jesen verovatno:). Miki, lepo provedi ostatak ovog TVOG dana :), budi raspoložena i vesela i želim ti samo dobre vibracije i samo dobre ishode u svemu čega se mašiš i započneš. Ljubi te drugarica uz iskrene čestitke za rođendan. Cmokče!

Pošto kod Ministra ispade gorak ćorak, pošaljem:  SMS glumcu: Podsećam Vas da nemate moju dozvolu za igranje moje monosatire. Pozdrav! SMS Direktoru i selektoru Leta na Gardošu. (čiji mi je broj dao jedan kolega upozorivši da je lik Kadar... ten, pa izbegoh razgovor) Upozoravam da nisam odobrila izvođenje mog teksta ... zakazanog za 31.07. i ako ne otkažete predstavu, smatraću to krađom. Pozdrav. M Glumac koji mi je 2x “propustio poziv”na ovo se javio odmah. SMS čita, a pozive propušta?  - Ja sam Vas zvao pre godinu dana... - Nismo se razumeli.

- Jesmo, ako se ne lažemo. Rekla sam Vam da ne radite monodramu, nego neki stand-up od 20 min da vidimo kakav ste solista i komičar, pa tek onda možemo pregovarati o monodrami.

- Da, ali rekli ste mi da ćete mi dati kolegijalno za 25% od prihoda...

- Pošto ste zakukali da ne znate napisati strand-up pa sam Vam ja poslala upotrebljive 20-minutne tekstove, ali ne monosatiru koja traje sat vremena i za koju sam Vam izričito rekla da ne počinjete dok Vas ne vidim na delu.

- Ali ja sam radio godinu dana...i ovo je prva zakazana predstava, praktično predpremijera...

- A zašto me niste obavestili?

- Hteo sam prvo da isprobam pred publikom, imam tremu od živih pisaca, ne shvataju me.

- Zato što je potrebno da Vi razumete pisca, a ne pisac glumca. Ako Vas ne shvataju živi pisci, radite mrtve! Više ih je, bolji su, i ne mogu da Vam pošalju SMS sa zabranom...

- Stvarno sam ozbiljno radio...

- I mislite da ste uradili dobro?

- Pa hteo sam da probam...

- U redu, ja ću to večeras pogledati, pa ako ste uradili dobro i niste ništa dopisivali, pustiću Vas da sutra odigrate.

- Ne mogu večeras da igram...

- Onda možete sutra da otkažete. Da ste shvatili tekst znali bi da to na Gardošu ne može da se odigra jer zahteva scenu kutiju koje tamo nema. Scena kutija je MESTO RADNJE za tu priču.

- Pa obezbedio sam zadnju zavesu...

- I onda ćete sve one ljude koji stoje po “ulicama” iza bočnih zavesa i čekaju da vas zgrabe, odigrati ka zadnjoj zavesi dupetom okrenuti publici?

- Pa, neću...

- Nećete sigurno, nego ćete lepo otkazati!

Zašto bi neko ko mi nije drug ni rod, mislio da ću mu pokloniti 500 eu i tantijeme? Jel’ to normalno? Da li bi BOSH smatrao čašću da mu maznem malu sudo-mašinu po istoj ceni?

Direktor (za koga vele da je Kadar koji nije kadar) oštro pita dal’ ja to pretim PRIMENOM ZAKONA i da dođem na razgovor u Zemun. Pitam šta predlaže ali on ne zna, pa odbijem da se drndam na 37 C. Pričati smo mogli ranije. Pitala sam ga da li on KAO SELEKTOR koji je video predstavu, može da mi garantuje da je dobra, na šta direktor veli da ne može gledati 30 predstava! Opa! Kako onda možete da budete selektor? On gleda po 90 da bi odebrao 30!

From: M.O
Sent: Monday, July 31, 2015 3.02 PM
Subject: JBT
 

Za pol vurice stigne SMS Predstava je otkazana, na čemu se uljudno zahvalim. Ali! Jutros sam se u pola pet probudila potopljena u tugu kao u formalin. Da li zato što sam napunila 64. Il što je rominjala neka pretopla kiša, ili što ja užasno mrzim otkazivanje predstava i moram priznati da mi do sada nije bio poznat slučaj da je neka otkazana radi pisca. Otkazali smo 11 komada radi „šetnji“ i demonstracija koje su nas, evo baš usrećile! jer se niko nije usudio da prevede decu preko Trga. Htela sam da tražim od SPO i Lidera da nam to plati, ali mi Ršum nije dao. Otkazivali smo radi pijanih glumaca i radi onih koje su odveli u rezervu, tj. u rat. Radi guske koja je otišla da prošeta kera i zaboravila na predstavu...Ali znam glumicu koja je igrala na dan kad joj je umro otac i drugu što je igrala sa slomljenom nogom. Baš ne volim otkazivanje! Uradila sam, dakle ono što najviše mrzim... Pa premda sam „tehnički“ pobedila ne osećam se nimalo pobednički. Meni je sve to porazno. JBT! (ova kratica ne znači Josip Broz Tito, nego JEBOTE!)  Tako stoje stvari pa ja ne znam dal’ da još nešto pišem ili da pređem na pantomime. Šta ti misliš? Pozdrav tebi i tvojoj lepoj ženi. M.

From: Ilija Gajica
Sent: Monday, July 31, 2015 3.02 PM
Subject: RE:

Naravno da treba da pišeš i to prvo samo da "dopišeš" ovu prepisku i od nje napraviš hit! Povod je užasan, ali su tvoja pisma odlična, žena i ja smo uživali (uprkos ozbiljnosti situacije) čitajući. Predlog za naslov - SAVETUJTE SVOJU MAMU DA NE RAĐA VIŠE DECE. Toliko je dobar da ću ga "ukrasti", naravno bez pitanja i odobrenja, poštujući fabulu. Ne znam koliko je to kod nas moguće, ali mislim da bi nekakvo udruženje moralo da "dogura" do organa vlasti zakon o zaštiti dramskog teksta/pisca. Uz obavezno poštovanje autorskih prava, mislim da je nedopustivo da pisci pišu za gloginje, a reditelji imaju honorare sa više nula za svoj (najčešće traljavo urađen) posao, koji od njih zahteva nekad mesec, nekad dva-tri "prisustva", najčešće istovremeno na više različitih proba/predstava. Oboje smo reditelji, ali mislim da se slažemo da je pozorište ili film pre svega tekst. Ja bih potegao to pitanje, ali čekam da mi se izvede bar jedna drama, kako me ne bi sačekalo ubojito - A KO JE OVAJ?  Takođe, mislim da bi u pozorište trebalo uvesti zakon protiv monopola reditelja i pisaca koji toliko "vladaju" našom ubogom scenom da ih rezultat sopstvenog dela savršeno ne zanima...  Kad god si raspoložena za kafu i surovu kritiku sistema, ja sam za! Srdačno te pozdravljamo moja žena i ja  

Par dana posle, dok je mali vuk bio odsutan procuri u moj televizor mala vest da je Gradska Vlada iz Fonda za nepredviđene i krizne situacije (to je Fond iz koga se saniraju poplave!) isplatila 35 000 000 RSD privatnoj firmi za organizaciju koncerta mega umetnika Robija Vilijamsa na Ušću, mada su samo na kartama uzeli nekoliko miliona evra! To je onaj giga genije što se šminka u idiota psuje publiku i pokazuje joj dupe. Bivši DS predsednik gradske skupštine, koji je bio i vd gradonačelnik, i koji zna kako se to radi, guknuo je da je to više para nego što je Beograd dao za Bitef, Belef, Fest, Festival igre i ostale promocije njegovih seksualnih istomišljenika. Stvarno se ljudi promene kad izgube vlast. Još malo pa će narod smisliti poslovicu: Promenio se ko da je zveknuo u opoziciju!Kako ne razume tupfer-lik, to je svetska, globalna kultura. Gigagenije će nas naučiti kako da se našminkamo u sataniste, još ružnije od nas i kako da plasiramo pijanoj i narko rulji svoju debelu bulju. Za još deblje pare. Onda je skroz normalno da se svi mi zavajkada odreknemo domaće kulture a obaška honorara, ako treba da se uveze neki megahitlik koji nam može ovde umreti od over doze, kao prekrasna Ejmi Vajthaus, pa ćemo se pojaviti u svim svetskim vestima. Kao tokom bombardovanja!

Popodne sam htela da to pokažem ukućanima, ali vesti više nigde nije bilo. Gde god smo guglali iskakala je priča kako je čuvenu glumicu i lepoticu M. L. pretukao muž, baletan kome je rodila dvoje dece, mada on u plakaru drži neprijavljenu automatsku pušku! Eto čemu služe masmediji! Da zamažu sve šta vlade rade i da ja shvatim da mi je mnogo bolje što mi kradu tekstove nego da sam se udala za baletana. Samo... bolje je i baletanu!Zato je kod nas u istom Ministarstvu i Kultura i Informisanje. Informisanje je najvažnije a Kultura je nešto sasvim drugo. To je, dakle, JEDINSTVO SUPROTNOSTI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               <<