TETKA SOJKA I DEVOJAČKA SARMA

One godine kad sam upisala FDU, našle smo Dobrila, moja šveca od tetke Mare, i Mirjana, njena šveca od strica, zajedničku gajbu na Dedinju u Užičkoj ulici. Dobrila je već bila završila fax, engleski i književnost, pa je pomalo predavala u nekoliko škola. Mirjana je studirala isto to, ne znam koju godinu, a ja sam opet postala srećnica brucošica. Ovaj put na petom fakultetu, FDU. Pre toga studirala sam žurnalistiku na FPN u Zagrebu, plus na Filozofskom sociologiju i filozofiju. Tri semestra, do Maspoka, ali sam sve napustila zbog pojave hrvatskog nacionalizma, radi koga sam batalila i sumnjivu želju da postanem novinarka. U Beogradu sam dogodine upisala ruski i poljski, na Filološkom, jer je još samo tamo bilo mesta, kad sam pukla na prijemnom za režiju na FDU. Profesor Belović me našao potpuno zbunjenu i šokiranu posle ispita (kako su samo mogli mene da ne prime?!) i rekao mi da sam darovita i da će me on primiti sledeće godine, kad bude uzimao klasu. Ostala sam u BG i upisala Filološki tek da me matorci ne vrate u Osijek i ne zaposle u Sudu, kao ćatu. Od muke sam i na FF zamalo ispunila uslov za upis druge godine, ali sam se uplašila da mi matorci neće dozvoliti da opet menjam fax, pa sam jedva namolila jednog finog starog profu staroslovenskog jezika, da mi upiše peticu u indeks. Eh, da bih pošteno pala godinu što mi je trebalo kao izgovor za preletanje na FDU. – Ali zašto da vam kvarim indeks? Sve ostalo ste položili solidno... – nećkao se fini profesor - Dođite u drugom roku i imaćete uslov... – Ali molim Vas profesore, strašno mi je važna ta petica! – I divni čovek mi upiše negativnu ocenu, gunđajući zbunjeno... Petica je u Zagrebu bila najviša ocena, kao i u gimbi, ali je u Beogradu bila najniža, neprolazna. Vrlo retko su je upisivali u index, ako ne položiš, prosto ne upišu ništa... Od svih položenih ispita, mislim da ih je bilo 22 do 24 na tih par fakulteta (na pravnom nisam dala ništa, odmah mi se smučio) na FDU su mi priznali samo ONO i DSZ jedan i dva. To je bila Opšte narodna odbrana i društvena samozaštita, koja se učila po dve godine, na svim fakultetima (uvek je predavao neki iskompleksirani ludak koji je isterivao mak na konac) a koja će se posle pokazati kao potpuno promašena doktrina! Jer narod nije uspeo ni da se odbrani niti da se samozaštiti, kad su moćnici rešili da nam razvale sve republike Jugoslavije i da nas pretvore u kolonije. Baš isto tako kao što je JNA izgubila sve ratove za odbranu naroda i države, mada je punih 40 godina proždirala 75 % ukupnog državnog budžeta! Ispalo je da je moj tata bio u pravu sa svojim prezirom prema svakoj vojsci kao tromoj i parazitskoj instituciji, nesposobnoj da ispuni svoju misiju, kad naiđe stani-pani. „Da ne izdržavamo ovoliku vojsku bili bismo bogatiji i kulturniji od Japana! - govorio je - a u slučaju ne-daj-bože rata, opet ćemo morati u šume, u gerilu!“ …Izvinite, digresiram. Neću više...


Dakle našle smo stan u najbližem Titovom komšiluku. Bila je to mala vila dodeljena nekom makedonskom „kadru po nacionalnom ključu“ koji je otišao u neku diplomatiju. Deci ostavio vilu, a oni rešili da žive u kući u Jajincima a ovo da izdaju ... Imale smo zbilja sreće! Koristile smo veliku kuhinju sa ogromnim špajzom, dva predsoblja, kupatilo i dve lepe sobe. Prvi sprat su zagljučali i tamo je retko dolazio diplomata. Najveća mana stana bilo je to što je samiška bila udaljena tri dana jahanja, bez konja. Ali je zato bila svetska. Imala je sve od ptičjeg mleka do ribljih jaja i 50 vrsta viskija. Druga mana je bila sveprisutna mnogobrojna narodna milicija koja se stalno svuda muvala, u sve zavirivala, čuvajući kult ličnosti od naroda. I često je zatvarala saobraćaj da Titica projezdi. U dnu dvorišta bio je i voćnjak, a u njemu trešnje koje nismo brale jer sam ja tvrdila da tamo u krošnjama čuče milicajci i cvrkuću umesto raznih sumnjivih i neznanih ptičica.


Roditelji su se kanda najviše obradovali špajzu, jer su nam tamo mogli dovući kamare hrane da slučajno ne manjkamo gladne. Čvarke, švargle i krvavice bi obično pojeli alavi gosti sa FDU koji su nam dolazili na žurke, a mi smo volele samo šunkice, kobaje i kulen. Dovezli bi nam matorci i krompir, luk, šargarepu i drugo povrće, zimnicu, čak i kiseli kupus. Problem bi nastao kad bi neko dovukao i nesušeno meso, pošto nas tri ovak’e intelektualke nismo znale da kuvamo, što nismo htele da priznamo, a naučene smo da je bacanje hrane greh. U jednoj takvoj situaciji rešile smo da napravimo sarmu! Za stručnu konsultaciju nazvali smo tetku Sofiju, koju smo od milja zvali Sojka. Zivkali smo je celo pre podne, bar 10 puta. Da nam objasni kako da naseckamo i izdinstamo luk, koliko belog?! Jel’ na masti il’ na ulju? Kolike treba da budu kockice mesa, pošto nemamo flajš mašinu i koliko slanine da dodamo? Pa da pitamo šta se radi sa onim debelim delom na kupusovom listu i kolike da smotavamo sarmetine, pošto je kupusov list bio ko čaršav. Jel' dimljena rebarca treba da se odvajaju ili mogu komplet da se ćušnu u lonac pa da nam zamirišu na Slavoniju? Mene su cure izbacile iz kuhinje kad sam mudro predložila da makazama iskrojim kupusovo lišće na pojednake kvadrate, da bi nam sarme ispale uredne i izgledne. Posle skoro pola veka mogu pošteno i otvoreno priznati da mi je to bio jedini cilj – da me izbace iz te masne mesne igrice!


Tako se desilo da sam oko 14 sati, kad je iznenada zazvonilo zvono na ulazu, ja prva pohitala da vidim ko će nas to nenajavljen obradovati, da kao dvorski probač hrane, okusi našu neproverenu sarmu i preživi. Ipak. Možda. Eventualno… Na kapiji je stajala tetka Sojka i ljupko ćaskala sa znatiželjnim milicajcem koji se jako zainteresovao za poveliku tepsiju pokrivenu čistom šarenom kuhinjskom krpom, koju je tetka držala u rukama kao tortu. I za njen tj. tepsijin tajanstveni sadržaj. Mada mu je tetka Sojka sve iskreno i istinito objasnila, tiho, blago uz njen čuveni šarmantni smešak, ali njemu se valjda činilo malo neuverljivim da je elegantna dama sa Senjaka nosila po trolejbusu tepsiju sa projarom, koja bolje od svega na svetu ide uz devojačku sarmu. Tetka Sojka ga je na kraju pozvala da uđe i da ruča sa nama prvu devojačku sarmu sa slavonskim svinjarijama i njenu domaćinsku projaru sa sirom i jajima. Milicajac se ljubazno zahvalio, na žalost ne sme, na dužnosti je... Lepo sam videla kako teško guta neupotrebljene sline! Bilo mi ga žao. Gladan čovek, a mora da radi. Otiš’o si, sarmu prob’o nisi… kako ga je posle opevao neki folk pesnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     <<