OZBILJNA MANA EKRANA

 

          Neću više da budem namćorka i da samo džvanjkam i kritikujem. Rešim da se informišem kultivišem i kako-tako prilagodim globalizaciji i vesternizaciji, pa otvorim Naslove na guglu. Svuda razni vladari. Ili teroristi koji tvrde da bi oni bili bolji vadaoci što vrlo čudno pokazuju podmetanjem bombi na mesta gde sigurno nisu njihove mete. Realno, kad ste videli nekog svetskog predsednika u samousluzi? Ili ispred ambasade? Zatim - nesrećni plebejci koji demonstriraju dok ih biju Policije koje žive na njihov račun...

          Dobro, ne moram baš toliko da saznam, kliknem na Zabavu! Prvi naslov: Silovali su me čim sam došla u Njujork. Zabavno do jaja! Bukvalno, ali samo za silovatelja. Ipak je sigurnija televizija, pomislim i promenim ekran. Tamo neke klince ispituju jesu li srećni što su najzad dobili Zdravstveno i seksualno vaspitanje. Bili bi srećniji da su umesto tog vaspitanja dobili običan sex, al ne može to tako, pa lažu da im ovo baš odgovara. Posle njih čitav široki ekran zauzima gđica edukatorica, studentica medicine od nekih 120 kg! Kako da joj srednjoškolci poveruju da zna išta o zdravlju ako je samu sebe tako nezdravo natovila? Kako da joj veruju da zna išta o seksu kad je na prvi pogled jasno da nikad nije mogla uživo videti ni jedan polni organ, uključujući i sopstveni?

          Zašto lekari, pa čak i studentkinje medicine misle da mogu izgledati kao slonovi ili kao kosturi a da smo mi dužni da im verujemo, i da u njihove ruke stavimo svoje male živote, samo zato što imaju ili će jednom dobiti diplomu? Ili će je čak kupiti! Onomad mi je neki matori specijalista rekao da su mi stomačne tegobe - od godina! Kad sam ga upitala: Da li to znači da ću u vašim godinama biti debela, gadna i ćelava, kao vi? - zinuo je i ostao tako zinut. Zažalila sam. Što nemam živu žabu da ga na'ranim!

          Na Nušićev 149-ti rođendan izašla je u dečijem pozorištu premijera za odrasle u kojoj Gospođu Ministarku igra momak. Neudat i neženjen. To je skroz u redu pošto je dečko gej, ali nije jasno zašto i sve ostale ženske uloge igraju muškarci  koji nisu adekvatno seksualno orjentirani? Dok samo Raku igra cura koja bi inače bila sjajna Gospođa Ministarka! Priča se da je gej-akter rešio da pod svaku cenu dobije nagradu Žanka Stokić koju Savez dramskih umetnika dodeljuje najboljoj glumici sezone. On sebe smatra glumicom!

          Mole se Ben Akiba i nesrećna Žanka da miruju u svojim grobovima. Dobro udata rediteljka kaže da ova travestija znači da danas svaki političar može da se obuče i premaskira u šta hoće, pa se predstava odnosi na njih, dok nosilac naslovne uloge veli da je tekst toliko aktuelan, kao da je pisan baš dan-danas, pa su ga morali dislocirati u 30-te godine XX veka, da ne bude preaktuelan.

          Kako je moguće biti preaktuelan pokazali su iste večeri prekoputa u Narodnom pozorištu gde je kao završnica velike državne proslave 17 vekova Milanskog edikta odigrana premijera nove opere sa latinskim naslovom koji u prevodu glasi Pod ovim znakom... Toj gala priredbi prisustvovao je praktično čitav državni vrh i crkveni vrh... Tako im i treba! Pozdravili su elitnu umetnost višeminutnim aplauzom, vrlo srećni što su - dočekali kraj. I mi ćemo biti srećni ako njima dočekamo kraj i ispratićemo ih još srdačnijim aplauzom.

          Mlađahni ministar finansija predložio je mere štednje počev od smanjenja plata funkcionera. Onima koji imaju preko 60 npr. 70 somića će se taj višak umanjiti za 20%, pa će imati samo 68. A onima koji imaju preko sto će se sve iznad stotke umanjiti za 25%, znači ako imaju 150 kao predsednik osiromašiće za oko12 500 din. Najgore će proći guvernerka kojoj će crkavicu ojaditi za cele 94 500 jer je do sada imala 550 000.

          Opozicija tvrdi da ta demagoško-populistička mera neće ništa uštedeti. Dajte meni tu bednu uštedu. Ako zbilja imamo skoro 700 000 zaposlenih u raznim birokratijama kao što misli mladi ministar finansija jer precizne mu podatke još ne daju. Kako da daju kad u GU BG imaju na platnom spisku ljude koje niko nikad nije video, samo im šalju plate na račune. A ima još više onih koji svrate samo sredom. Logična je pretpostavka da tako nije samo u Bg.

          Druga mera predviđa da se najniža stopa PDV-a 8% na osnovne životne namirnice (ulje, brašno, šećer, kompjuteri itd) podigne na 10%, što će umanjiti kupovnu moć sirotinje. Svi su ipak prevideli da se megamarketima i trgovinskim lancima čiji je promet veći od miliona dnevno - vraća PDV! Što je mnogo više nego što se ikada može naplatiti po malim prodavnicama čak i kad ih nateraju da kupe nove efikasnije špijunsko-fiskalne kase. Koje ni dan danas nemaju ni advokati ni privatni lekari, ni klinike, ni zubari, ni taksisti, ali je bilo jako oštrih pokušaja da se utrape povrćarima po pijacama.

          Meni je najvažnije da se ne menja PDV za pišanje na Lastinoj stanici jer je ono sada okruglo 50 dinara. Kao vekna hleba! Što je logično jer žderati se ne mora, dok mora da se šora. Nema toalet papira ali dobiješ fiskalni računčić. 40 neznanom vlasniku klozeta a sa 10 dinara se podržava država.

          Obaveštavaju me, dalje, da Amerika zbog uličnih nereda koji prerastaju u građanski rat, preti obustavom pomoći Egiptu koja je do sada iznosila preko ne-znam-koliko milijardi dolara. Radi se o vojnoj pomoći koju je USA davala Egiptu u naturi, tj u tenkovima i ostalim ubilačkim potrepštinama. E sad više neće da im daju jer su se Egipćani izbezobrazili i počeli sve to da upotrebljavaju. A Ameri im to nisu dali za rat već za ukras. Da se ponekad lepo provozaju u tenkovima po vrućem pesku do piramida, a ne da gaze gnevni narod po Kairu... Pa se nešto pitam, ova pomoć koju Srbija dobija, je li i to neka sitnija ratna galanterija ili je možda soja genetski modifikovanija? Jer lova će postati tek kad naši unuci budu morali da je vraćaju.

          Nobelovu nagradu za mir dobilo je neko međunarodno društvo iz Haga koje se bori protiv hemijskog naoružanja! Sad je ispalo da su oni zaslužni za sprečavanje američke intervencije u Siriji, a jok Putin na čiji je predlog i garanciju Sirijski predsednik pristao da preda sarin na uništavanje. Do juče su nam u svakim vestima prikazivali Putina i Lavrova kako diplomatišu po svetu sprečavajući Nato da se istrese i na Siriju, a sad odjedared neka međunarodna organizacija za „razhemizaciju“ planetarnog naoružanja. Takođe se danas ne priča o „više desetina“ otrovanih, nego kažu 1600 mrtvih u blizini Bejruta. Samo se nikako ne zna ko je bacio sarin. Pobunjenici ili Asadove snage. Ne zna se ni od koga su ga Sirijci kupili i za čiji kredit. Ili su ga dobili kao pomoć?

          Nobelova nagrada za mir dodeljena je tako da pare ipak ostanu u kući. I to je bolje nego ono kad su je dodelili za bombardovanje meseca. O, dragi Žan Pol Sartre, malo fali da se pojavi kletva: Dabogda dobio Nobelovu nagradu za mir! Ili da joj promene ime u Nobelova nagrda! Svet je lud a ni ja nisam bolja.   

          U Bosni treba da počne popis stanovništva pa se na veliko reklamira postojanje Bošnjačke Nacije, Jezika i Islamske Vere. Jedan je spot snimio poznati glumac koji često igra u Srbiji i pljuje po Emiru Kusturici kao po izdajniku Bošnjaštva. Kad je Kusturica postao svetska zvezda Bošnjaci su još bili Muslimani kako ih je „krstio“ Tito. Drugi je spot snimio ne znam ko, sa svojim simpatičnim sinćićem i dvije zabrađene curce, koji će se svi izjasniti kao Bošnjaćići. Neka NGO ga je optužila za zloupotrebu dece. Zašto je zloupotreba ako decu koristiš za reklamiranje Bošnjaštva a nije zloupotreba kad ih koristiš za reklamu nezdrave brze hrane? Sa druge strane, neki smatraju da ako je dete tvoje moš sanjim šta oš. Jedan analitičar (to je postalo jako važno zanimanje otkad svi lažu, a ne samo vlasti) objašnjava da je Bošnjacima u interesu da ih bude što više da bi mogli tražiti dominaciju u BiH, a opet i nije im u interesu da ih bude više nego na predratnom popisu, jer ako ih je više nego pre rata propade im priča o genocidu. Na žalost, zna se da posle popisa stanovništva često počinju novi ratovi. Ili stari.

          U Americi blokirali Obaminu birokratiju jer se kao ne mogu dogovoriti republikanci i demokrate oko zakona Obamaker o zdravstvenom osiguranju. Silni službenici poslati na prinudne odmore. A šta ako nadležni lobi ipak nije oprostio ne-bombardovanje Sirije? Kome će oni prodati svoju skupu robu ako je ne pazari moćna otadžbina za razna bombardovanja i vojnu pomoć zavisnima?

          Najsuvislije što sam u celom danu videla na malom ekranu beše ovo: Pesnik Jakov Grobarov priča, povodom uništenja čuvenih Beogradskih kafana, kako mu je jednom Baba Sera u nekoj kafani izrecitovala svoju pesmu koja glasi: Čistim, čistim, čistim, spustim metlu, pa mislim... Mislim, mislim, mislim. Uzmem metlu, pa čistim!

          Da li je vredelo da zbog ta 4 stiha gledam i slušam sve ono napred?

 

         

 

 

 

 

 

 

Svet je lud a ni ja nisam bolja.   

 

 

Čistim, čistim, čistim,

spustim metlu, pa mislim... Mislim, mislim, mislim.

Uzmem metlu, pa čistim!

 

 

                             <<